Dag 2: Memphis - Sakkara - Giza

zaterdag 14 april

 

Memphis

Memphis was de eerste rijkshoofdstad; hier resideerden de koningen van het Oude Rijk en in de nabijgelegen necropolen van Giza, Saqqara, Dasjoer en Medoem lieten ze zich begraven in piramiden. Van de grootsheid van weleer is momenteel weinig overgebleven, de nog zichtbare ruines dateren uit het Nieuwe Rijk en de Late Tijd. De teloorgang van de stad dateert van 395 n.C. toen keizer Theodosius alle tempels bij decreet sloot, het definitieve einde kwam er toen generaal Amr in het midden van de 7de eeuw de stad El-Fustat ( het huidige Oud-Kaïro) stichtte. Hoe de stad er ooit heeft uitgezien kan men lezen in Herodotus’ “The Histories”.

Albasten Sfinx

In 1912 werd deze 80 ton zware albasten sfinx opgegraven; het glimlachend hoofd doet vermoeden dat het stamt uit de tijd van Amenhotep II (rond 1400 v.C.). Let op het hoofddoek dat achteraan in een staart is samengebonden.

   
De albasten sfinx, gezien langs beide zijden:
de rechterflank is ingevreten door het water, de linkerflank is ongeschonden

Kolos van Ramses II

Dit oorspronkelijk 13,5m kalkstenen beeld stond opgesteld voor de Ptahtempel. Nu ontbreken de onderbenen. Let op de enorme expressie van het gezicht, de geplisseerde lendenschort, de met valken versierde dolk, de ceremoniële baard en de Koninklijke hoofddoek met uraeus.

Aan de gezichten van Ramses en de sfinx ziet u duidelijk uit welke periode ze dateren. Het zijn glimlachende gezichten, dus dateren ze uit het Nieuwe Rijk. In het Oude- en Midden-Rijk beschouwde men de farao's nog als goden en hadden zij steeds een streng uiterlijk.

Sakkara

De naam Sakkara is afgeleid van Sokar (de Memphitische dodengod). Deze uitgestrekte necropool (meer dan 7 km lang) bevat honderden graven: mastaba’s en piramiden. We hebben er drie van bezocht: het piramidedomein van Djoser, het piramidedomein van Teti en de mastaba van Mereroeka.

Piramidedomein van Djoser

Oorspronkelijk had het graf de vorm van een mastaba.

Het graf werd herhaaldelijk veranderd:
verschillende mastaba’s werden
op elkaar gestapeld.

Vandaar de zes terrassen of
trappen van de piramide.



Onder het waakzaam oog van Djoser, die door een gaatje in het "serdab" loert, konden de Egyptenaren hun offergaven brengen aan de overleden farao, via de priesters.

Tegenwoordig kunnen de toeristen hun offergaven (bakchich) rechtstreeks aan een nog levende nazaat van de farao geven.

Giza: de grote piramiden

De wereldberoemde piramiden van Giza (Cheops, Chefren en Mykerinos) liggen op een uitgestrekt plateau aan de westelijke woestijnrand. De piramiden dateren van ongeveer 2500 v. Chr. en zijn de graven van de farao's uit de 4de dynastie.

De piramides zijn het belangrijkste en ook het meest indrukwekkende onderdeel van een gans necropoliscomplex.

De grootste piramide is die van Cheops met een meesterlijk interieur.

De piramide van Chefren is te herkennen aan haar witte punt, een overblijfsel van de oorspronkelijke mipamidebekleding.

De kleinste piramide is die van Mykerinos. Bezoek aan een grafkamer.

 

    

 

Giza: de grote sfinx

Vanwege zijn ligging wordt de sfinx (73m lang, 20m breed en 20m hoog) meestal toegeschreven aan Chefren; hij stelt Chefren/Horus voor die zijn vader Cheops/Re vereert die opkomt aan de horizon (in het Nieuwe Rijk stond de sfinx bekend als Harmachis= Horus in de horizon).

Tussen de poten van de sfinx bevindt zich de “droomstèle” van Thoetmosis IV; hierop wordt aan prins Thoetmosis door de zonnegod beloofd dat hij de troon zal erven indien hij het, in de loop der eeuwen aangewaaide zand, dat de sfinx tot aan de nek bedekte, verwijdert

Sinds ettelijke jaren is het verboden op de piramiden te klauteren. Er waren dikwijls ongevallen met dodelijke afloop.

In de put rond de grote sfinx zijn nog niet teveel mensen getuimeld. Dit is haast niet te geloven, want het is vaak drummen op de rand en er is absoluut geen veiligheidsreling.

Een stapje achteruit zetten om op de foto te kunnen is hier levensgevaarlijk.

Dagelijks worden er klank- en lichtspelen georganiseerd aan de voet van oude monumenten. Hier worden de stoeltjes opgelijnd voor het spektakel bij de sfinx, met in de achtergrond de piramide van Chefren.

Einde pagina, terug naar boven

Bronvermelding: