Tempels van Karnak

 


Vanaf de jaren 2000.v.C. begonnen de koningen met de bouw van een grote cultustempel voor Amon-Re, hieraan werd tot 29 n.C. (jaar dat  de Romeinse prefect Gallus hem grondig verwoestte) verder gebouwd.

In feite gaat het om meerdere tempels: het Amondomein, het Moetdomein en het Montoedomein.

Amontempel: Om het bezoek overzichtelijk te houden start men best bij de huidige toegang. Hier treft men eerst de Tribune aan, deze lag aan de tempelhaven die met de Nijl verbonden was; hier werden plengoffers gebracht voor de bark van Amon. De dromos of toegangsweg naar de tempel is afgezet met ramskoppige sfinxen (de ram is het heilig dier dat Amon vertegenwoordigt).

De tichelstenen Omheiningsmuur, oorspronkelijk meer dan 2 km lang, omsluit het tempeldomein. Men betreedt de tempel door de 1e pyloon gebouwd door Nectanebo (ca 370 v.C.): 110m breed, 45m hoog. Let aan de achterzijde van deze onvoltooide pyloon op de nog aanwezige restanten van de constructiehelling, gebruikt bij de bouw. De grootse Open Hof, (100x80m) is zijdelings begrensd door een reeks zuilen die de “Boebastidengallerij” vormen. Links van de tempelas ligt de drieledige barkenkapel van Sethi II (ca. 1200 v.C.), rechts de barken(tempel)kapel van Ramses III (ca. 1170.v.C.). Let hier op de reliëfs in de open hof en speciaal op deze die zich bevinden op de buitenmuur (langs een doorgang in de westmuur komt men erbij) waar de unieke voorstelling van de barkenprocessie naar Luxor is afgebeeld.

De slecht bewaarde tweede pyloon is van Horemheb (ca. 1300 v.C.). Hiervoor staat een vijftien meter hoog granieten beeld van Ramses II met zijn dochter voor de benen.

De Zuilenzaal (100x50x23m): Koning Amenhotep III gaf de aanzet met de grote centrale colonnade bestaande uit 12 zuilen, 21m hoog; de kapitelen hebben een omtrek van 15m,  voldoende om 10 personen een staanplaats te geven. De architraven hebben een lengte van 7m en wegen 70 ton.. Om deze colonnade werd door Sethi I, later door Ramses II, een zaal gebouwd met in het totaal 14 traveeën en 122 zuilen. Er is een niveauverschil van 5 m tussen het hoge middendeel en de lagere zijdelen, men spreekt van een “basilicale” constructie. Let op de prachtige reliëfs op de noordelijke binnenzijde gedecoreerd door Sethi I. Op de noordelijke buitenmuur van de zuilenzaal zijn de veldtochten van Sethi I tegen Hettieten en Libiërs afgebeeld. Op de zuidelijke hebben de reliëfs betrekking op Ramses II.

Achteraan wordt de zuilenzaal afgesloten door de derde pyloon gebouwd door Amenhotep III.

De vierde pyloon vormt de façade van de kerntempel, hiervoor staat de obelisk van Thoetmosis I (oorspronkelijk zes). Hierachter ligt het wadjit, waar de koningen gekroond werden. Later werden hier door Hatsjepsoet twee obelisken (30m hoog en 380 ton zwaar) opgericht, de noordelijke staat er nog. Op de sokkel een tekst die vermeldt dat het uithakken van de obelisken slechts zeven maanden in beslag nam.

De vijfde en de zesde pyloon zijn minder monumentaal en minder goed bewaard. Verder staan een paar prachtige beelden van Amon en zijn “vrouw” Amonet met de gelaatstrekken van Toetanchamon en de “heraldische zuilen” van Thoetmosis III. De barkenkapel van Thoetmoses III werd herbouwd door Philippos Arridaios, de opvolger van Alexander de Grote (320 v.C.).

Hatsjepsoets Paleis van Maât ligt links van de barkenkapel. Let er op dat de voorstelling van de koningin  werden weggebeiteld door de Kopten.

Via de Middenhof, het oudste gedeelte van de tempel, komt men bij het Achmenoe van Thoetmosis III.

Op de N-Z as liggen nog de zevende pyloon (Thoetmoses III), de achtste pyloon (Hatsjepsoet), de negende pyloon (Horemheb) en de tiende pyloon (AmenhotepIII / Horemheb).

 

 Eerste pyloon onafgewerkt  Tweede pyloon  Derde pyloon  Vierde pyloon  Vijfde pyloon  Zesde pyloon  Barkkapel van Seti II  Rij ramsbeelden  Kiosk van Taharqa  Tempel van Ramses III  Plein van de Boebastiden  Grote hypostyle zaal  Plein met de vier obelisken  Verborgen obelisken van Hatsjepsoet  Wadjyt  Barkkapel  Paleis van Maat  Eerste omwalling  Tweede omwalling  Derde omwalling  Tempel van het Middenrijk  Heilige der heiligen  Achmenoe  Magazijnen  oostelijk heiligdom  Aanpalende kapel
Wandel met de muis over het plan hierboven, dan krijgt u bijkomende inlichtingen.
(werkt niet met Firefox, wel met Internet Explorer)

 

Thoetmosis I bouwt tempel op plaats van vroegere Middenrijkstempel

Sethi II bouwt driedubbel bootschrijn

Hatsjepsoet en Thoetmosis III breiden de tempel uit

Ramses III bouwt tempeltje voor de zonneboot

Thoetmosis III bouwt zijn feesttempel

Taharka bouwt Kiosk

Amenhotep III bouwt pyloon 4 en de daar voorliggende colonnade

Nectanebo bouwt 1ste pyloon

Sethi I en Ramses II bouwen de grote hypostyle zaal

Philippus Arrhidaeus bouwt naos


Zicht op de grote hypostylezaal van de Amontempel, ingekleurd zoals hij er oorspronkelijk uitzag.
Einde pagina, terug naar boven

Bronvermelding:

S. Aufrère, J.-Cl. Golvin, J.-Cl. Goyon: "L'Egypte restituée, tome 1: Sites et temples de Haute Egypte"

Rafael Morales & Jacques Martin: "De Reizen van Alex, Egypte (1)"