Tempel van Edfoe

 


Deze  tempel gewijd aan Horus werd gebouwd tussen 237 en 57 v.C., in de Ptolemaeïsche periode

Horusvalk voor de muur van het pronaos
  1. Pyloon
  2. Open hof
  3. Pronaos
  4. Hypostylezaal
  5. Offerzaal
  6. Zaal van de Enneade
  7. Heiligdom
  8. Wabet

Pyloon

De pyloon (80x36 m) is een van de best bewaarde. De horizontale sleuven in het pyloonmassief aangebracht verzekeren de verlichting van de inwendige trappen, in de verticale sleuven stonden de vlaggenmasten, in de vierkante gaten zaten de bevestigingsbeugels van deze masten. De grote taferelen, rechts en links op de pyloon, tonen Ptolomaios XII die de vijand doodt, goden Horus en Hathor.

Open hof

De Open Hof heeft aan drie zijden een mooie colonnade.

De wandversieringen aan de achterzijde van de pyloon verwijzen naar twee religieuze feesten: ”het feest van de schone ontmoeting” tussen Hathor en Horus. Drie barken varen stroomopwaarts (met zeil) naar Edfoe, achteraf keert de godin naar Dendera, stroomafwaarts, terug (zonder zeil).

Op de zijwanden is het Feest van Sakaris afgebeeld. Kort voor het wintersolstitium komt deze god van de onderwereld in de Open Hof om de winterzon te activeren zodat die opnieuw kan opklimmen naar haar hoogste punt tijdens het zomersolstitium. Rechts wordt de bark van Sokaris in de hof gesleept. Links brengt men offers aan deze god.

Voor de muur van de pronaos, aan beide zijden van de ingang, staan twee grote Horusvalken.

Pronaos

De pronaos of grote zuilenzaal stelt de “versteende wereld” voor: de vloer het oerwater waaruit de (papyrus) zuilen oprijzen, het plafond stelt de sterrenhemel voor.

Hypostylezaal

Op de wanden van de Kleine Zuilenzaal, erachter gelegen, zijn stichtingsrituelen met betrekking tot de tempel afgebeeld. Links in de zaal bevindt zich het “laboratorium” waar zalven werden bereid, rechts de “schatkamer".

Offerzaal

De volgende zaal is de offerzaal waar dagelijks de offers aan de goden werden gebracht. Links en rechts vertrekt een trap naar het dak waarlangs de beelden van de ”inwonende” goden naar het dak werden gedragen voor ”de vereniging met de zon”.

Heiligdom

In het heiligdom staat nog de originele granieten naos waarin het godenbeeld verbleef, ervoor de barkensokkel, alsmede een replica van de heilige bark van Horus. Omheen het heiligdom liggen een aantal kapellen.


Naos

Horusbark

 

Rondgang

De rondgang, rond de tempel is perfect bewaard. Let op de prachtige reliëfs: de vogelvangst, (symboliseert de overwinning op de chaotische krachten), en de kroning van de koning door de regionale godinnen: Wadjet (Delta) en Nechbet (Nijldal).

 


De tempel nog onder het zand, rond 1850


Zicht uit hypostyle-zaal op pyloon


Hypostyle-zaal nog niet vrij gemaakt
Einde pagina, terug naar boven

Bronvermelding:

Aquarel 1: J.C. Golvin, A. Gros de Beler: Voyage en Egypte ancienne

Aquarellen 2, 3, 4: David Roberts (1796 - 1864)